Flykt över havet 1945
Familjen Iburgs träd (öppnas i ny sida)1932 öppnar Rudolf en livsmedelsbutik i Stettin (på Krekowerstrasse 97?) som sista åren hade en årsomsättning på ca 100.000 riksmark. Rudolf är sportseglare och tar förarbevis på sjöfartsskolan i Stettin (”Prüfung als Steuermann auf kleiner Fahrt”. Han träffar Helene Luise Emilie Retzlaff och de gifter sig i maj 1934 i Stettin. 1937 föds sonen Friedrich (Fritz) Karl Gerhard.
Rudolf gjorde aldrig militärtjänst men vid krigsutbrottet 1939 kallades han in och utbildades vid luftvärnet och blir till slut Obergefreiter=vicekorpral. I förhörsprotokoll från Ystad nämns att Rudolf mestadels var placerad vid hemmafronten men att han gjorde en kortare tid vid östfronten (ockuperade Polen) och sen vid luftvärnet i Magdeburg och Berlin. Under kriget föds ytterligare två barn; Herma 1941 och Gesine 1943. På grund av krigets bombningar evakuerades de tre barnen ut på landet utanför Stettin under 1,5 års tid. Helene tog under krigsåren ansvaret för livsmedelsbutiken medan Rudolf var inkallad och barnen evakuerade. Rudolf tjänade lite extra pengar genom att sälja cigaretter till ? soldater till havs.......(Mer info)
I slutet av kriget fick Rudolf tjänst vid luftvärnet i Stettin men då fronten närmade sig staden flyttades de till Greifswald. Stettin evakueras i mars 1945 och Helene och barnen samt affärsbiträdet Fru Schultz flyttar till Greifswald. Helene har berättat att man vid denna tidpunkt la lakan över alla möbler i lägenheten med förhoppning att komma tillbaka efter kriget. De såg aldrig Stettin igen. I Greifswald hittade man ingen bostad att hyra på kort varsel men hyrde istället båten Stella Maris som vick bli temporärt hem för Rudolf, Helene, barnen och Fru Schultz.
Ryssen kommer
29 april 1945 närmade sig Ryssarna Greifswald och order gick ut att utrymma hamnen. Helen kunde inte segla den stora båten själv men hade fått order att med hjälp av bogserbåt ta sig till Wismar. Den utlovade bogserbåten kom aldrig och Rudolf kom för att hjälpa Helene och Fru Schultz. Med sig hade Rudolf 8 sårade soldater, 2 sjuksköterskor och 2 flyktingar som alla skulle få gå med till Wismar. För att snabbt få de skadade till sjukhus var planen att först gå till Stralsund men där möttes de av ett örlogsfartyg som meddelade att hamnen snart skulle tas av ryssarna. Istället gick de till Rügen där de sårade samt sjuksköterskor och flyktingar landsattes. De försökte nu gå in till Seedorf på Rügen för att skapa sig en bild av krigsläget. På väg in i hamnen möts de av lotsen Paul Zühlsdorf som meddelade att de inte fick anlöpa hamnen och att han själv var på väg därifrån.
Det är nu 3 maj 1945 och Rudolf och lotsen Paul bestämmer sig för att styra sina båtar mot Sverige men under natten kommer de ifrån varandra. Det finns en ”familjehistoria” som säger att Stella Maris blev äntrad av en rysk militärbåt som sökte igenom båten med dragna vapen.
Flykten från Greifswald går via Stralsund och Rügen.
Lägervistelse
Dagen efter når segelbåten Stella Maris Ystad hamn och de får vistas i karantän till 1 juni. Helen och fru Schultz skickas till Sunnerstaholm (Bollnäs)och Rudolf till Byringe och sedan vidare till Ingels (Svarttjärns förläggning). Rudolf och Helene skriver i juni 45 var sitt brev till Utlänningskomissionen där de ber att även Rudolf ska få komma till Byringe, vilket han får. Det finns noteringar om att Rudolf, Helene och barnen är i Hälsingemo/Florsberg i augusti 45 innan de flyttar till Lenhovda. Tragiskt drunknar Gesine 28 september 1945, bara två år gammal. Sker det i Hälsingemo?
Lenhovda
15 oktober 1945 flyttar familjen till Östervik i Lenhovda där de bor i nästan två år. Rudolf är träarbetare på Lenhovdaverken och sonen Horst föds 4 okt 1946. Enligt honom själv för att det saknades preventivmedel i förläggningarna😊
I april 46 flyttar man till Hohultslätt där man bara bor några månader då Rudolf jobbar som träarbetare på Hohultslätts snickerifabrik (Weidows). I augusti samma år flyttar man till Älghult och Rudolf jobbar som bakelitpressare på Älghults Bakelitfabrik. Året efter byter han jobb till Helerts konsthartsindustri. Han tjänar 65 kr/vecka första året men tio år senare får han 190 kr/vecka. I maj 1948 flyttar familjen till Härensås (Gemla), Aspelund där dottern Monika föds 1953. Åren 1950-56 arbetar även Helene som bakelitarbetare på Industrikopaniet i Gemla.
I oktober 1955 flyttar man in i det egenägda hemmet Höjden i Öja där man bor till april 1958 då man flyttar in till Sandgärdsgatan 19 i Växjö. De har då tagit över livsmedelsbutiken Liljas Specerier på Storgatan 18 i augusti 1957. I oktober 1958 flyttar man till Arabyvägen, Nydala. 29 april 1960 går ansökan igenom och Rudolf och Helene, med barnen, får svenskt medborgarskap.
Familjen Iburgs träd